2018

RANSKALAISEN ELOKUVAN VIIKONLOPPU Kuopiossa 4.-6.5.2017: tanssia, chansonia ja salaperäisiä korvakoruja

"Ranskalaisen elokuvan viikko" on alueellisissa elokuvakeskusten masinoima, jokakeväinen kiertävä, määrällisesti pienimuotoinen mutta sisällöllisesti sitäkin  laadukkaampia   yllätyksiä tarjoava esityssarja, jossa nähdään laadukasta ranskalaista nykyelokuvaa, jota muuten ei ole nähtävillä Suomen valkokankailla.

Mukana on usein myös jokin ikimuistoinen elokuvaklassikko à la France, niin myös tänä vuonna, jolloin kunnia lankeaaMax Ophülsin ohjaamalle,laulaja ja näyttelijäDanielle Darrieuxin tähdittämälle melodraamalle SALAPERÄISET KORVARENKAAT (Madame de…)vuodelta 1953. Tapahtuman elokuvat ovat englanniksi tekstitettyjä.

Kuopiossa esitykset ovat KINO KUVAKUKOSSA (Vuorikatu 27). LIPUT vain 5 €/ leffa. Lipunmyynti suoraan ovelta, aukeaa n ½ tuntia ennen esitysten alkua.

Ranskalaisen elokuvan viikko järjestetään myös useissa muissa Suomen kaupungeissa. Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys toimii tapahtuman koordinaattorina valtakunnallisesti. Elokuvaviikkojen paikallisista järjestelyistä vastaavat Suomen alueelliset elokuvakeskukset. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Ranskan instituutin kanssa.

Kuopiossa järjestäjänä toimivat  ISAK ry & Kino Kuvakukko.

 

KUOPION ESITYKSET:

pe 4.5. klo 17.30 Mathieu Amalric: BARBARA 

Barbara  B

(Ranska 2017. 97 min. K12) Yves (Mathieu Amalric) valmistelee elokuvaohjausta kuuluisasta ranskalaisesta runoilijasta, chanson-laulajasta ja lauluntekijästä Barbarasta (1930 - 1997), joka edusti samaa tyylisuuntaa kuin Jacques Brel ja Edith Piaf. Näyttelijä Brigitte (Jeanne Balibar) esittää Barbaraa, ja kuvaukset ovat pian alkamassa. Näyttelijä työstää Barbaran persoonaa, ääntä, chansoneja, eleitä ja opittavia kohtauksia.

Mitä enemmän hän harjoittelee rooliaan, sitä voimakkaammin hän sulautuu laulajan persoonaan. Yves valmistautuu myös elokuvan ohjaamiseen tapaamisten, arkistojen ja musiikkivalintojen kautta. Hän on innoissaan, jopa lumoutunut... mutta kenestä? ... Näyttelijättärestä vai Barbarasta?

BARBARA (2017) on saanut useita palkintoja, ja sillä on tänä vuonna peräti 9 César-ehdokkuutta,

mm. paras elokuva, paras ohjaus, paras alkuperäinen käsikirjoitus, paras naisnäyttelijä

CÈSAR   2017, VOITTO KATEGORIASSA ” PARAS NAISPÄÄOSA” (JEANNA BALIBAR)

CANNESIN ELOKUVAJUHLAT 2017, ”The Poetry of Cinema Award” -VOITTAJA

PRIX JEAN VIGO 2017: VOITTAJA. PRIX LOUIS-DELLUS 2017: VOITTAJA

****

la 5.5. klo 15

Valérie Müller & Angelin Preljocaj: POLINA, DANSER SA VIE 

Pollna_danser_sa_vie

(Ranska 2016.  108 min. K12) Moskova 1990-luvulla. Lupaavaa nuorta venäläistä balettitanssijaa Polinaa on jo lapsuudesta saakka koulutettu Moskovan Bolshoi-teatteriin. Väsyneenä opettajansa Bojinskin kuriin ja vapauden puutteeseen Polina päättää pyrkiä jatkamaan tanssia Ranskassa vanhempiensa suureksi pettymykseksi. Hän jättää klassisen baletin suuntautuakseen moderniin tanssiin. Aix-en-Provencessa hän työskentelee lahjakkaan ja vaativan koreografin Liria Elsajin kanssa. Tämä haluaa tehdä nuoresta tytöstä todella persoonallisen taiteilijan. Juuri kun Polina uskaltaa ilmaista paremmin itseään näyttämöllä, hän rakastuu Adrienneen.
 
Liria Elsajin roolissa nähdään tunnettu ranskalaisnäyttelijä Juliette Binoche.

****

Su 6.5. klo 15

Max Ophüls: SALAPERÄISET KORVARENKAAT (Madame de…)

Madame_de

(Ranska 1953. 100 min. K12)Hoitaakseen velkansa kenraalin vaimo Louise myy miehensä lahjaksi antamat korvakorut eräälle jalokivikauppiaalle ja teeskentelee kadottaneensa ne. Saatuaan ilmoituksen jalokivikauppiaalta aviomies ostaa korut takaisin ja lahjoittaa ne rakastajattarelleen, joka myy ne heti uudelleen. Paroni Donati hankkii ne itselleen, ihastuu sitten kenraalin rouvaan ja rakkautensa todisteeksi lahjoittaa tälle kuuluisat korvarenkaat.

Klassikkoelokuvan pääosaa esittää ranskalainen laulaja ja näyttelijä Danielle Darrieux, joka menehtyi viime vuonna 100-vuotiaana. Hän esiintyi elokuvassa ensimmäisen kerran 13-vuotiaana vuonna 1931 ja ura jatkui aina 2000-luvulle. Hänen viimeisimmät elokuvansa olivat 8 naista (2002) ja sarjakuvaan perustuva animaatiofilmi Persepolis (2007), jossa hänellä oli isoäidin äänirooli.

*****

MINNA CANTHIN, TASA-ARVON PÄIVÄN ERIKOISESITYS & TEKIJÄVIERAILU

Doc Point- festivaalin 2018 yleisöpalkinnon voittaja EI TIETÄ KOTIIN / "No Road Home"

- keskusteluvieraina elokuvan ohjaaja Markku Heikkinen &  elokuvan tekoon osallistuneita

Juliste 

EI TIETÄ KOTIIN /NO ROAD HOME
maanantaina 19.3.2018 klo 16
Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27, Kuopio
Kieli: ranska, kinyarwanda, suomi. Tekstitys: englanti.
Ovet avataan n. ½ tuntia ennen esityksen alkua.
Liput: suoraan ovelta, à 7,5 €.

Pakolaisuudesta kertova EI TIETÄ KOTIIN (ohj. Markku Heikkinen, Suomi, 2018) oli ensi-illassa helmikuun alussa DocPoint-festivaalilla, missä se palkittiin sekä Vuoden 2018 Yleisöpalkinnolla että "Kriitikon valinta "-palkinnolla.

Elokuvassa Kongon pakolainen Charles palaa Suomesta kotiseudulleen. Elokuva on runollinen kirje hänen 9-vuotiaalle tyttärelleen Nadinelle jossa isä kertoo mitä tapahtui ennen kuin heistä tuli pakolaisia.

Elokuvan jälkeen keskustelua, paikalla elokuvan ohjaaja Markku Heikkinen sekä elokuvan tekoon osallistuneita. Markku Heikkinen on moninkertaisesti palkittu dokumenttiohjaaja,ja radiotoimittaja Markku Heikkinen on kasvanut Kainuussa ja valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolta. Freelancer-radiotoimittajana Ylen kanavilla Heikkinen on ollut vuodesta 1986 alkaen ja dokumenttielokuvia- ja ohjelmia hän on ohjannut vuodesta 1993. Hänen ohjaamiaan dokumentteja ovat mm. Poikien bisnes (2009),Talvivaaran miehet (2014) ja Olipa kerran seminaari (2015). Heikkinen sai elokuvataiteen valtionpalkinnon v. 2015.

ELOKUVAN ESITTELY:
Ei Tietä Kotiin -elokuvassa Kongon pakolainen Charles palaa Suomesta kotiseudulleen. Elokuva on runollinen kirje hänen 9-vuotiaalle tyttärelleen Nadinelle jossa isä kertoo mitä tapahtui ennen kuin heistä tuli pakolaisia.

Elokuvassa käsitellään identiteettiä, rasismia, perhettä, rakkautta ja kaipuuta. Charlesin matka juurilleen leikkaa läpi Ruandan maiseman jossa joka puolella näkyy kansanmurhan arvet.

Pakolainen ei ole vain yksi; pakolaisessa on moneksi. Elokuva on matka muistoihin, väkivaltaan, identiteetin etsintään. Päähenkilö Charlesin kautta avautuu henkilökohtainen näkökulma Ruandan kansanmurhaan ja rasismiin joka on ajanut perheen pakolaiseksi Suomeen, mutta samalla se kertoo myös rasismista jota päähenkilö kohtaa Suomessa.
Markku Heikkisen mietteliään dokumentin päähahmo Charles asuu Kajaanissa. Lapset huutelevat rumia kadulla ja tappouhkauksia tullaan esittämään kotiovelle asti, mutta lempeä mies ei vastoinkäymisistä lannistu. Hän on päättänyt selviytyä ja on ylpeä suomalaisiksi kasvista lapsistaan. Ja päiväkerhohoitajan työstään: ”Oli kiva saada ensimmäinen palkka. Oli hienoa maksaa veroja, kun sai antaa takaisin sitä hyvää, mitä on Suomelta saanut.”

Charles syntyi Kongon demokraattisessa tasavallassa, mutta 90-luvun alussa puhjenneet veriset heimosodat ajoivat maan tutsiväestön surman suuhun tai maanpakoon naapurimaa Ruandaan. Charles matkustaakin Ruandaan tapaamaan ystäviään ja perhettään. Tapaaminen ei ole yhtä juhlaa: hänen äitinsä asuu ankeassa pakolaisleirissä. Charlesin unelmana on perustaa koulu kotiseudulleen, Kongon Masisiin. Mutta ensin sinne pitäisi saada rakennettua tie. Ja rauha.

Matkan aikana, dokumentin ääniraidalla, Charles ”kirjoittaa” tyttärelleen, kertoo tälle tuntojaan ja historiaansa. ”Sydämeni on Kongossa ja sinun luonasi Nadine”, hän sanoo.

Elokuvan jälkeen keskustelua, paikalla elokuvan ohjaaja Markku Heikkinen sekä elokuvan tekoon osallistuneita

Yhteistyössä Kuvakukko ja ISAK ry

Katso elokuvan traileri:
https://www.youtube.com/watch?v=DGq5Sroa1jI

*****

kevat_juliste_KPE2018

POHJOISMAISTEN ELOKUVIEN KEVÄTKIERTUE 2018 saapuu myös Kuopioon, esitykset Kino Kuvakukossa !

”Kuukauden pohjoismainen elokuva”-esitysarja tuo mukanaan uusia pohjoismaisia elokuvia ja elokuvaelämyksiä yhdeksälle paikkakunnalle kevään 2018 aikana. Vuorossa on jälleen valikoima viime vuosien menestyselokuvia ja tarjolla on tällä kertaa jopa färsaarelainen elokuva! Tänä vuonna juhlitaan myös Ingmar Bergmanin (1918-2018) satavuotismuistoa.

Pohjoismainen elokuvakiertue helpottaa pohjoismaisten elokuvien löytämistä teattereiden ohjelmistosta ja sen myötä yleisö saa myös mahdollisuuden nähdä elokuvia, joita ei muuten esitettäisi.

Keväällä elokuvista saa nauttia seuraavilla paikkakunnilla: Espoo, Hämeenlinna, Joensuu, Kuopio, Oulu, Tampere, Tornio-Haparanda, Turku ja Vaasa. Ohjelmisto vaihtelee paikkakunnittain.

KUOPIOSSA esitettävissä elokuvissa osassa on suomenkielinen tekstitys, osassa englanninkielinen. Lipunhinta on erittäin edullinen, à 5 €.Koululaisryhmille ( huomioitavaa: kärajojen puitteissa) liput tarjotaan veloituksetta, edellyttäen kuitenkin opettajan tekemää koulukohtaista paikkojen varaamista sekä vahvistusviestin saamista jo ennakkoon. Koululaisryhmien ryhmävaraukset sähköpostitse osoitteeseen: saija.nissinen@kuopio.fi

Sarjan järjestäjinä toimivat Walhalla ry, Svenska nu, Pohjola-Norden, Pohjoismainen kulttuuripiste, Tanskan suurlähetystö ja paikalliset yhteistyökumppanit. Kuopiossa yhteistyökumppaneina ISAK ry sekä Kuvakukko.

 

KUOPION OHJELMA / PROGRAM

Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27

ti 6.2. klo 15 SAAMELAISVERI / Sameblod (Amanda Kernell, SE 2017) 110 min, K/F12, suomenkielinen tekstitys

ti 13.3. klo 17.30 DREAMS BY THE SEA / Dreymar við havið (Sakaris Stórá, FO/DK 2017) 78 min, K/F12, English subtitles

3.4. klo 13 BERGMAN 100: SYYSSONAATTI / Höstsonaten (Ingmar Bergman, SE/BRD/FRA 1978) 93 min, K12, suomenkielinen tekstitys

ti 15.5. klo 17.30 WALK WITH ME / Standhaftige (Lisa Ohlin, DK 2016) 105 min, K/F16, English subtitles

Liput/Biljetter: Suoraan ovelta, 5 € / 5 € vid dörren.

Koululaisryhmät: ennakkoon ilmoittautumista vastaan veloituksetta. Huom. ilmaispaikkoja rajallinen määrä, varaustiedustelut: saija.nissinen@kuopio.fi

 

ELOKUVIEN ESITTELYT
KEVÄTKAUSI 2018, KUOPIO  / Filmer som ingår i serien i KUOPIO under VÅREN 2018

ti 6.2.klo 15 SAAMELAISVERI / Sameblod

Sameblod KUVA

(Amanda Kernell, RUOTSI 2017.SE 2017) 110 min, K/F12, suom. tekstitys/svenskt tal
Elle Marja käy saamelaista koulua pikkusiskonsa kanssa ja pian on hänen aikansa ryhtyä perheen poronhoitajaksi. Hän kuitenkin unelmoi elämästä toisaalla, kaukana kyläläisten piikittelystä ja halveksunnasta ja koulun rautaisesta kurista ja saamenpukupakosta. Tilanne kärjistyy koululla pidettävien rotubiologisten tutkimusten myötä ja Elle Marja päättää jättää kaiken ja sulautua kantaväestöön. Hän varastaa ruotsalaisen opettajansa vaatteet ja suuntaa Uppsalaan. Mutta oman identiteetin vaihto osoittautuu vaikeammaksi kuin hän uskoikaan. Elokuva on ollut suurmenestys!
Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde. Filmen har blivit en enorm succé!

ti 13.3. klo 17.30 DREAMS BY THE SEA

dREAMS_kuva

Dreymar við havið (Sakaris Stórá, FÄRSAARET/ TANSKA 2017. FO/DK 2017) 78 min, K/F12, English subtitles
16 -vuotias Ester istuu tylsistyneenä vanhempiensa vetämässä sunnuntaikoulussa. Pienen paikkakunnan kasvattina hän janoaa muutosta ja seikkailua. Ester innostuu, kun samanikäinen Ragna muuttaa paikkakunnalle. Ragnan elämä eroaa Esterin elämästä monella tapaa. Hän muuttaa pikkuveljensä ja äitinsä kanssa usein paikkakunnalta toiselle ja pian selviää, että Ragnan elämä ei olekaan niin helppoa. Ragna kaipaa vakautta elämäänsä ja Ester seikkailua. Toiveikas ja miellyttävä elokuva tyttöjen ystävyydestä ja kasvusta Färsaaren kauniissa maisemissa.
Ester, 16 år, sitter uttråkad i söndagsskolan, som hennes föräldrar drar. Hon är född och uppvuxen på den lilla orten, där allt går i samma bana. Då jämnåriga Ragna flyttar till orten, blir Ester fascinerad. Ragna är på många sätt så annorlunda. Hon bor med sin mamma och bror och flyttar ofta från ort till ort. Det blir dock snart tydligt att Ragna inte har det så lätt. Ragna längtar efter stabilitet, medan Ester söker äventyret. En hoppfull och behaglig film om flickornas framväxande vänskap och uppväxt med Färöarnas vackra landskap som kuliss.

ti 3.4. klo 13 BERGMAN 100: SYYSSONAATTI

Syyssonaatti_KUVA
Höstsonaten (Ingmar Bergman, RUOTSI 1978.SE/BRD/FRA 1978) 93 min, K12, suomenkielinen tekstitys / svenskt tal. ESITYS YHTEISTYÖSSÄ HOPEATÄHTI-SARJAN KANSSA

Äidin ja tyttärien intensiivinen jälleennäkeminen. Äiti on itsekeskeinen, maailmankuulu konserttipianisti, joka ei ole tavannut tyttäriään vuosiin. Päärooleissa toista tytärtä esittävä Liv Ullman ja äitiä esittävä Ingrid Bergman, jolle tämä jäi viimeiseksi elokuvarooliksi.
En intensiv återförening av mor och döttrar. Den självcentrerade modern har inte sett sina döttrar på flera år. I huvudrollerna ser vi Ingrid Bergman som mor och Liv Ullman, som den ena dotter. Detta blev Ingrid Bergmans sista filmroll.

INGMAR BERGMAN 100 VUOTTA / INGMAR BERGMAN 100 ÅR
Ingmar Bergmanin (1918-2018) satavuotismuistoa juhlitaan tänä vuonna BERGMAN 100 -juhlavuoden myötä. Useita Bergmanin elokuvia on mukana vuoden Kuukauden pohjoismainen elokuva -sarjan ohjelmistossa. Esitettävistä elokuvista ja Bergmanin koko elämäntyöstä saa runsaasti tietoa Stiftelsen Ingmar Bergmanin, eli Ingmar Bergman säätiön, sivustolla sekä ruotsiksi että englanniksi, www.ingmarbergman.se. Huomatkaa myös, että KAVI esittää vuoden aikana Bergmanin tuotantoa laajasti elokuvateatteri Orionissa Helsingissä.

Vi firar Ingmar Bergmans (1918-2018) hundraårsminne i år i BERGMAN 100 – jubileumsårets tecken. Ett flertal av Bergmans filmer kommer att visas i serien Månadens nordiska films program under hela året. Ingående information om dessa filmer och om hela Ingmar Bergmans livsverk finns både på svenska och engelska på Stiftelsen Ingmar Bergmans hemsida, www.ingmarbergman.se. Notera också att KAVI under detta jubileumsår kommer att visa Bergmans produktion storskaligt på sin biograf Orion i Helsingfors.

ti 15.5. klo 17.30 WALK WITH ME

Walk with me KUVA

Standhaftige (Lisa Ohlin, TANSKA 2016. DK 2016) 105 min, K/F16, English subtitles
Thomas on Afganistanissa haavoittunut tanskalainen sotilas, joka on lähetetty kotimaahan sairaalaan kuntoitumaan. Hän yrittää kuntoutua ja samalla saada otteen elämästään, mutta katkeruus ja temperamentti aiheuttavat vaikeuksia. Balettitanssija Sofie vierailee sairaalassa joka päivä ja huomaa Thomasin ja hänen vaikeudet. Sofie ryhtyy auttamaan Thomasta baletin keinoin.
Thomas är en dansk soldat som har förolyckats i Afghanistan. Han har blivit skickad till Danmark för rehabilitering och försöker få grepp om sitt liv, men hans bitterhet och temperament kommer i vägen. Balettdansösen Sofie besöker sjukhuset varje dag och lägger märke till Thomas. Hon bestämmer sig för att hjälpa honom med baletten som redskap.

 

MÅNADENS NORDISKA FILM, VÅREN 2018

Serien för med sig nya nordiska filmer och filmupplevelser till publiken på nio orter i landet denna vår. Programmet består av ett urval av de senaste årens nordiska filmsuccéer och denna gång får vi t.o.m. se en film från Färöarna! I år firar vi också hundraårsminnet av Ingmar Bergman (1918-2018).

Serien gör det enklare för publiken att hitta nordisk film på repertoaren och möjliggör också att tittaren får se filmer som inte annars hade visats på de finländska biograferna.Den här våren får följande orter njuta av filmerna: Esbo, Joensuu, Kuopio, Tammerfors, Tavastehus, TorneåHaaparanta, Uleåborg, Vasa och Åbo. Programmet varierar ortvis.

Serien arrangeras av Walhalla rf, Svenska nu, Pohjola-Norden, Nordisk kulturkontakt, Danmarks ambassad samt lokala samarbetspartners.

KIERTUEEN  kaikki esityspaikat & paikalliset yhteistyökumppanit / Visningsplatser & lokala samarbetspartners:

Espoo/Esbo: Svenska nu, Hanasaaren kulttuurikeskus/Hanaholmens kulturcentrum
Hämeenlinna/Tavastehus: Museo Militaria, Kino Tavast ry
Joensuu: Elokuvateatterikeskus Tapio, Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ry
Kuopio: Kino Kuvakukko, ISAK ry
Oulu/Uleåborg: Studio, Oulun elokuvakeskus
Tampere/Tammerfors: Arthouse Cinema Niagara, Pirkanmaan elokuvakeskus
TornioHaparanda: Aineen taidemuseo, Pohjola-Norden
Turku/Åbo: Logomo, Varsinais-Suomen elokuvakeskus

Vaasa/Vasa: Elokuvateatteri Ritz, Elokuvakeskus Botnia

Lisätietoa kaikista esityksistä  Tilläggsinfo om samtliga visningar: www.walhalla.fi

Walhalla logo                svenska nu logo

****